0% FLIMMER

 

Vi har noga testat samspelet med dimmer och lampor för att minimera eventuellt flimmer och har lyckats med att få till 0% flimmer. Det känns faktiskt skönt för ögonen när det är ett jämt och lugnt sken, och det kan man själv testa enkelt!

Enligt Hillevi Hemphälä, optiker och forskare i synergonomi vid Lunds Tekniska Högskola, kan man rikta sin mobilkamera mot lampan så kan man se ett randmönster om lampan flimrar.

– Ju svartare ränder, desto mer flimmer. Om det är skarpa tydliga ränder bör man definitivt inte köpa lampan, säger Hillevi Hempälä.

 

Flimret från LED lampor påverkar mellan 20 och 40 procent av befolkningen. Det kan leda till ögontrötthet, huvudvärk och något som kallas ögonmigrän av flimrande lampor.

 

Led-belysning är digital och är antingen av eller på. Växelström och dimrar får vissa led-lampor att tändas och släckas i hög hastighet, vilket kan uppfattas som flimmer. Men även när vi inte är medvetna om flimret registreras det i hjärnan. Flimret vi inte märker av kan orsaka trötthet och irritation. Flimret kan också störa läsningen och ge migrän och annan huvudvärk.

– I dag vet man inte om det högfrekventa flimret är skadligt eller inte. Den forskning som finns hittills pekar mot att det inte skulle vara skadligt. Men att säkerställa att det verkligen är så kräver ytterligare forskning, säger Johan Elm, ordförande för Belysningsbranschens tekniska kommitté.

 

 

The product has been added to your cart